Miért nem tudunk róla?



Kü­lö­nös fi­gyel­mez­te­tést ta­lált a Ri­post ol­va­sója az Al­di­ban: a cit­rom ár­táb­lá­ján tá­jé­koz­tat­nak a cit­rom­hé­jon lévő vegy­sze­rek­ről. Mint a Ri­post meg­tudta: min­den cit­ro­mot rák­keltő vegyi anya­gok­kal ke­zel­nek! Rá­adá­sul min­den el­adó­nak fel kel­lene tün­tet­nie ezt, de a leg­több he­lyen fü­tyül­nek a sza­bályra.

Imazalil, Tiabendazol és Orotofemil – ezek a furcsa nevű rákkeltő mérgek vannak az Argentínából származó citrom héján. De ezt kevés helyen tüntetik fel! Gyanútlanul fogyasztjuk a limonádét citrom-, lime- és narancskarikákkal, belereszeljük a süteményekbe a héjukat, ha pedig alkoholos italban ázik, még nagyobb a baj: az alkohol kioldja a gombaölő, mérgező szereket, és mi szépen megisszuk.

- Ezek a gyümölcsök nem a szomszédban teremnek, jó eséllyel több száz vagy több ezer kilométert utaznak, mire hozzánk kerülnek

– magyarázta a-nak Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértője. – Azért kapnak vegyszeres kezelést, hogy ne penészedjenek, hosszabb ideig elálljanak, és olyan szépek legyenek a polcokra kerülve, mintha csak néhány órával korábban szedték volna le.

Amegkereste a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih), ahol közölték: a citrusfélékre (citrom, narancs, mandarin) vonatkozó forgalmazási minőségszabvány előírja a címkén kötelezően feltüntetendő adatok között a héjkezelésre használt hatóanyagok megnevezését.Lédig termék esetében pedig táblán vagy polccímkén kell ezeket az adatokat feltüntetni 2004 óta.

Ez is érdekelhet: Óraátállítás 2018 – ekkor lesz idén- ne feledkezz meg róla!

Forrás: ripost.hu

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!