Aki csak tudja ossza meg.



Mostantól az autósok már mobiltelefonjuk segítségével is intézhetik a baleset utáni adminisztratív teendőket. A MABISZ új, digitális kárbejelentője, amely a hagyományos, 'kék-sárga' nyomtatvánnyal egyenértékű, ám gyorsabb és egyszerűbb ügyintézést tesz lehetővé. Elég letölteni egy alkalmazást és pillanatokon belül már le is tudhatjuk a bejelentést. Mutatjuk pontról pontra, hogyan működik az applikáció, és hogy miképp kell helyesen kitölteni.

A közúton hamar megvan a baj: Magyarországon a KSH adatai szerint 2017-ben összesen 16 489 közúti baleset történt, 2018 első háromnegyedében pedig 12 419 - így valószínűleg sok fogy offline betétlapból. Amennyiben személyi sérülés nem történt (ez esetben ugyanis kötelező mentőt és rendőrt hívni), és a felek megegyezésre jutnak abban, hogy ki volt a hibás, elég kitölteni a baleseti bejelentőt, a 'kék-sárgát'.

Ez könnyíti meg mostantól az E-kárbejelentő alkalmazás, amely a hagyományos, 'kék-sárga' nyomtatvánnyal egyenértékű, ám gyorsabb és egyszerűbb ügyintézést tesz lehetővé. A Pénzcentrum letöltötte az alkalmazást

Így fest az alkalmazás belülről: nem bonyolult

Érdemes minden autósnak előre letölteni az alkalmazást, hogy ne az összetört autók mellett, felfokozott idegállapotban kelljen ezt megtennünk, esetleg stabil internethozzáférés nélkül. (A letöltéshez nyilván több adatforgalom kell, mint a használatához, bár ahhoz is elengedhetetnen.)

Az alkalmazás letölthető az ekar.hu oldalon, androidos telefonokra itt, az App Store-ból pedig innen.


Ha megnyitjuk az alkalmazást, az első kép hasznos információkat tartalmaz, melyeket mindenképpen tartsuk be annak érdekében, hogy ne történjen újabb baleset.


A következő lapon három lehetőség közül választhatunk:

  • elindítjuk a kárbejelentést
  • csatlakozunk egy kárbejelentéshez (abban az esetben, ha kettőnél több résztvevője van a balesetnek, vagy a másik már elindította a bejelentést)
  • lehetőség van egy készüléken elvégezni a bejelentést


Amennyiben a kárbejelentés indítását választjuk, a másik fél is csatlakozhat a kárrendezéshez, ez esetben neki a Csatlakozásra kell kattinani és a másik gépjárművezető telefonján megjelenő megjelenő PIN kódot kell beütnie a fehér mezőre. Ez esetben ő lesz a B jelű gépjárművezető.

Amennyiben egy készüléken rendezzük A gépjárművezető és B gépjárművezető füleken tudjuk váltogatni


Először a baleset adatait kell megadni: mikor történt és hol. (érdemes engedélyezni az alkalmazásnak, hogy hozzáférjen a tartózkodási helyünkhöz, ezzel is időt spórolunk)


Ezután a gépjármű és szerződés adatait kell megadnunk. Érdemes megkeresni a biztosítási QR kódot, hiszen ha azt beolvassuk, az adatok automatikusan kitöltődnek, és újabb értékes perceket nyerünk.


Ezután a gépjárművezető személyes adatait adjuk meg, hiszen sok esetben a vezető nem azonos a szerződővel.


A következő képen az ütközés helyét jelölhetjük be a képen: 12 irányból jelölhetjük meg az ütközést.


Az 5. pontba a balesetről készült képeket tölthetjük fel.

A 6. pontban a baleseti szituációt pontosíthatjuk, egyszerre több választ is megjelölve. Ez is gyorsítja és megkönnyíti a bejelentést.

 


a 7. pontban a baleset vázlatát írhatjuk le - ez a lap akkor nyílik meg, ha már a gépjárművek adatait megadtuk

Felelősségi nyilatkozatban rögzíthetjük, melyik járművezető a felelős, esetleg mindkettő vagy megjelölhetjük azt is, hogy 'nem sikerült megegyezni'


A Kárszakértői szemle menüpontban azt a helyszínt adhatjuk meg, ahol a biztosító szakértője megtekintheti a jármű sérüléseit.

A 10. pontban a tanúk adatait adhatjuk meg.

Az utolsó pontban 250 karakterben még leírhatjuk azon eseményeket, körülményeket, melyet ezeddig nem sikerült rögzítenünk, vagy akár fel is vehetjük.

Amennyiben minden rublikát megfelelően kitöltöttünk, ellenőrizhetjük az adatokat.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!