Minden közüzemi számlát érint és nem árt erről tudni...



Sárga csekkel fizet? Meglepőt lépett a kormány

Az Adózóna.hu információi szerint a napokban az Országgyűlés elé került az adózás rendjéről szóló új törvény tervezete. A törvényjavaslat szerint mégsem emelkedne a késedelmi pótlék és az önellenőrzési pótlék mértéke a jövő évtől.

A korábbi tervezet szerint a következőképpen változott volna a késedelmi pótlék mértéke 2018. január 1-től: – a jegybanki alapkamat (jelenleg 0,90 százalék) kétszereséről (jelenleg 1,80 százalék) a jegybanki alapkamat öt százalékponttal növelt mértékére (jelenleg 5,90 százalék, ami több mint háromszoros növekedés jelentett volna a jelenlegi kamatmérték mellett.

Viszont ez a módosítás már nem szerepel a 2017. október 24-én benyújtott törvényjavaslatban. A késedelmi pótlék nem csak az adóhatóságnál fennálló adó-, járulék- és illetéktartozásokat szankcionálj, hanem többek között még a közműtartozásokat is.

Változás lesz a kisösszegű pótléktartozások kezelésénél, ugyanis a javaslat alapján az 5000 forintot el nem érő késedelmi pótlékot nem írná elő a NAV, jelenleg 2000 forint ez az értékhatár.

Önellenőrzési pótlék!

Az önellenőrzési pótlékot a továbbiakban szintén a késedelmi pótlék 50 százalékának, ugyanazon bevallásnak ismételt önellenőrzése esetén pedig a 75 százalékának megfelelő mértékben kell felszámítani. Ha nem valósul meg a késedelmi pótlék emelkedése, akkor nem lesz változás az önellenőrzési pótlék mértékében sem.

Forrás:

http://netujsag.net/figyelem-sarga-csekkesek-a-kormany-olyat-lepett-amin-teljesen-le-fogtok-dobbenni-az-osszes-kozmuszamlat-vizszamlat-villanyszamlat-futesszamlat-erinti-74762

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!