Felháborító, amit tettek.



Idén eddig 354 menekültet fogadott be Magyarország és 159-en tartózkodnak jelenleg a két tranzitzónában. Sorra születnek az elutasító döntések is.

Idén eddig összesen 565 menedékjog iránti kérelmet nyújtottak be és 354 fő részesült a nemzetközi védelem valamilyen formájában (menekült, oltalmazott, befogadott) - válaszolta a Napi.hu kérdésére a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH). Az október 9-i adatok alapján pedig 159 fő tartózkodik a két tranzitzónában.

Itt a nagy terv: rabok költöznek be a menekültállomásra

 

A BMH legutóbb áprilisban közölt hivatalos adatokat, most azt is elárulták: 144 esetben az eljárás megszüntetéssel zárult és 519 esetben pedig elutasító döntés született. A döntések érintették a tavaly benyújtott, de év végén még folyamatban lévő kérelmeket is. A menedékkérők többsége afgán, iraki és szír állampolgárságú. 'Az elutasítása indoka lehet a védelemben részesítés jogszabályi feltételének hiánya' - magyarázta a rengeteg elutasítás indokát a BMH.

A nemzetközi védelemben részesülők száma elvileg nyilvános adat: 2015-ben 508, 2016-ban 432, 2017-ben pedig 1291 menekültet fogadott be Magyarország. Nem sok mindenben különbözik egymástól a menekült és az oltalmazott kategória. Az oltalmazottat (csakúgy, mint a menekültet) a magyar állampolgár jogai illetik meg, szabadon mozoghat az országban, azonban nem tölthet be olyan munkakört, amelynek ellátását jogszabály magyar állampolgársághoz köti. Viszont ellátásra, támogatásra, szállásra és sajátos úti okmányra jogosult, így többségük nem sokáig marad nálunk, hanem Ausztria felé távozik.

Közben már gőzerővel dübörög a kormány újabb tájékoztató kampánya. 'Az Európai Parlament bevándorláspárti többsége el akar hallgattatni minket, mert kerítéssel védjük hazánkat és Európát. Ne engedjünk a zsarolásnak! Védjük meg Magyarországot!' - ez a videó fő üzenete. Az Átlátszó írta meg, hogy a Sargentini-elleneskampányra 5,9 milliárd forintot költhet a kormány.

Orbán Viktor miniszterelnök az őszi parlamenti ülésszak megnyitóján is arról beszélt, hogy két oldalra osztódik ma Európa: bevándorlásellenes és a bevándorlást támogató erők közül kell majd jövő májusban választani. 'Brüsszel a kapukulcsot akarja. A határvédelemhez azonban jobban értünk, mint bárki' - fogalmazott a kormányfő. Arról nem szól a kormány kampánya, hogy a Nemzeti Választási Iroda adati szerint jelenleg mintegy 25 ezer bevándorolt, letelepedett menekült szavazhatna az önkormányzati választásokon.

Képünk forrása: AFP Photo/Thierry CHARLIER

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!