Ez már megint igen csak felháborító...



Egy újfajta, minden eddiginél ellenállóbb betegség fenyegeti a világ banántermelő vidékeit - sokan már attól tartanak, hogy búcsút inthetünk az egyik legnépszerűbb gyümölcsének!

A Panama-betegség az 1950-es években már világszerte jelentős károkat okozott, de akkor végül sikerült felszámolni a fertőzést. Most azonban a gomba új formában ütötte fel a fejét, és a jelenleg alkalmazott banántermelési módszerek nem tudnak védekezni vele szemben - írja az Express.

Ázsiában már az egész kontinensen megjelent a True Race 4 névre keresztelt gomba, Jordánia és Mozambik banántermését el is pusztította, de a félelmek szerint lassan Latin-Amerikában, a másik legfőbb termelő területen is megjelenhet a vegyszereknek ellenálló betegség. A gomba nagyon könnyen és gyorsan terjed, elég az is, ha valaki fertőzött földre lép, mert így a cipőjén továbbszállítja a kórt, amely a gyökereken keresztül megfosztja a víztől a banánfákat.

Óvatos becslések szerint is milliók szegényedhetnek el a kór mostani elterjedtsége miatt, ha azonban elér a világ minden tájára, akár évekre is eltűnhet a banán a boltok polcairól. A termelésben érintettek megoldásokat követelnek a kormányoktól, azonban a szakértők szerint csak nagyon költséges vagy több éven át a termelést a minimumon tartó alternatívák léteznek – a banánnak tehát egy időre lőttek.

Forrás:

http://faktor.hu/faktor-banan-betegseg-gyumolcs-boltok?source=hirkereso

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!