Újabb lehetőséget nyújt a kormány.

Mosógép, hűtőszekrény, szárítógép, gáztűzhely, sütő, páraelszívó, főzőlap vásárlás esetén nagy változások jöhetnek!

A jövőben szankcionálható lenne a kereskedő, ha nem megfelelően tájékoztatja vásárlóit a nála kapható háztartási gépek energiafogyasztásáról

– áll a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium jogszabálytervezetében. Bár ez egyelőre háztartási kombinált mosó-szárítógépekre vonatkozik, a kormány elgondolása mögötti szándék mindenképp aktuális.

Egyre fontosabb szempont a háztartási gépek vásárlásánál az energiahatékonyság.

 

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) február 14-i jogszabálytervezete szerint a jövőben szankcionálható lenne a kereskedő, ha nem megfelelően tájékoztatja vásárlóit a nála kapható háztartási gépek energiafogyasztásáról.

A tervezet egyelőre háztartási kombinált mosó-szárítógépekre vonatkozik.

A MediaMarkt úgy reagált: hasznos ez a kezdeményezés, mert védi a fogyasztókat az olyan vásárlási szituációktól, ahol a kereskedő nem nyújt pontos tájékoztatást a vásárlóiknak. 

Szerintük a gyártó feladata, hogy a készüléket valamennyi információ szabályos feltüntetésével szállítsa le a kereskedőhöz, de a kereskedőnek szigorúan kell ellenőriznie a szállítmányokat, hogy kiszűrje az esetleges mulasztásokat.

A kereskedőnek szigorúan kell ellenőriznie a szállítmányokat, hogy kiszűrje az esetleges mulasztásokat

Úgy vélik, az áruházláncnál már most is megvannak erre a megfelelő szakmai folyamatok.

Ha a műszaki cikk adatlapja és címkéje hiányzik, vagy az ezeken szereplő műszaki információk hiányosak, a terméket nem állítják ki az eladótérbe.

A jövőben erre a szokásosnál alaposabban oda kell figyelniük a kereskedőknek, mert a tervezet alapján az így eladott készüléket vissza kell hívniuk a vásárlótól, aminek a költsége a kereskedőt terhelné majd.

A téma aktualitását egy 2017-es MediaMarkt lakossági kutatás is alátámasztja.

Ebből kiderül, hogy az energiatakarékosság szempontja eléggé beépült a vásárlók gondolkodásába.

Forrás:

https://www.tudasfaja.com/uj-programot-indit-a-kormany-rengeteg-haztartasi-cikk-vasarlasa-erintett/

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!