Ettől nagyobb tragédia nem is érhette volna.



Orbán Viktor számára nem a Sargentini-jelentés elfogadása és annak lehetséges jogkövetkezményei a tragédia, hanem, hogy nem ő lett a legkisebb királyfi, aki megmenti Európát a gonosz migráncsoktól, meg a háttérhatalomtól. 

orban_sargentini_jelentees.jpg

Rengeteg elemzés látott napvilágot az év egyik legfontosabb magyar és európai politikai eseményéről: amikor

Európa kétharmada kimondta, hogy Magyarországon sérül a demokrácia és hogy ezt nem lehet csinálni Európában, amit Orbánék művelnek.

Sokan értelmezték ezt Orbán legújabb taktikai győzelmének (mivel a populista-szélsőjobbosok majd jövőre jól megverik az EP-választáson a konzervatívokat és a centrumpártokat, Orbán meg majd jól az élükre áll), de ezt az érvelést sokan – pl. Bíró András politológus ebben az interjúban – nem látja érvényesnek.

Akárhogy is nézzük, Orbán eltaktikázta magát, nem jól mérte fel a terepet. Ennek okát Bíró András több tényezőben látja:

  • az utolsó pillanatig azt hitte, hogy ugyanúgy történik minden, ahogy eddig, majd meg védi a saját pártcsaládja, meg a szélsőségesek;
  • de sok szövetségesét vesztette el az egyre kevésbé kompromisszumkész viselkedésével;
  • beindult az EP-választási kampány és Európa nagy része láthatóan nem akar a populista-szélsőjobbos vonalhoz tartozni, hanem Európát akarja erősíti – Orbán pedig éppen szembement a trendekkel.

Említünk még pár tényezőt, amit az elemzésekben nem nagyon olvastunk:

  • az európai sajtó egyre többet foglalkozik a magyar viszonyokkal, méghozzá egyre negatívabb, kritikusabb cikkekben – az egész világ látja, mi folyik Magyarországon (abszurd módon csak az Orbánra szavazók hisznek az alternatív univerzumban, amit a propaganda felépített nekik és ez pont elég Orbánnak a győzelemhez a választásokon),
  • Orbán képtelen volt elhitetni az EP-képviselőkkel, hogy ő maga demokrata – egyszerűen ahhoz van hozzászokva, hogy nem mondanak neki ellent és némethszilárdok veszik körbe, akik vakon teljesítik a parancsait.

Az alternatív univerzum felépítése Európában nem fog működni, a Politicót és a BBC-t ugyanis nem lehet felvásárolni és megszüntetni, mint a Népszabadságot, vagy a Magyar Nemzetet. Az európai politikusok maguk is dörzsöltek és tájékozottak. Képesek a kritikai gondolkodásra és nem lehet őket kesztyűbábként mozgatni, mint a hazai ellenzéket (rád gondolunk, LMP, például). És szívből kiröhögik Orbánt, ha hülyeségeket beszél. 

 

Ez az igazi tragédia Orbán Viktornak: ha veszít. 

Orbán Magyarországon elérte, hogy meglegyen a biztos, fanatikus szavazótábora, amelyik mindent elhisz neki, hatalomban tartja. Mindig nyer. Ezek az emberek annyira fanatikusok, vagy annyira a rendszer kevdvezményezettjei, hogy még azt is elhiszik neki, hogy az ég nem kék. Holnaptól elkezdik nyomi a propagandában, fél év múlva a szavazók kb 40%-a nem fog hinni a saját szemének, amikor felnéz az égre. Mert bemondták a tévében, mert megmondta Orbán, hogy az ég nem kék többé.

A Sargetini-jelentés elfogadása után Orbán és pártja eheti nyilvános reakcióiból egyértelmen kitűnik, hogy már meg se próbál a többi szavazóval kommunikálni. A sajátjainak a kármentésre és a teljes tagadásra rendezkedtek be. (Nem is volt meg a kétharmad, fogalmuk sincs ott Európában, milyen itt a peremvidéken, Soros irányítja már egész Európát.) Mindenki ismeri ezt a szöveget, ez ömlik mindenhonnan a propagandából. Világosan látszik, hogy ez a verzió csak a fanatikusokat nyugtatja meg, akik Sargentininek malarcfüleket rajzolnak és kommentelnek Deutsch Tamás facebookos uszításai alá. A többieknek itthon orbánék nem tudnak és nem is akarnak mit mondani. Hiszen elég az a bő 40% a kétharmadhoz. De nem tudtak mit mondani Európának sem és emiatt kisebbségbe kerültek.  

 

És ez a legnagyobb tragédia Orbánnak: hogy az Európai Parlament kimondta, a király meztelen. A fideszesek még nem látják, de a magyar szavazók 60% látja, tudja. Sőt, tudja már egész Európa. Nem érdekes, hogy lesz-e ebből valami jogkövetkezmény, megvonják-e a támogatásokat, vagy lesz-e következő szintje a folyamatnak Európában. A lényeges, hogy Orbánnak és sleppjének belemondták az arcába, hogy az alternatív univerzum, a migráncsokról, Sorosról, a lipsikről, a civilekről, stb., stb., stb. az csak egy gyenge hazugság. Mindenki tudja. Hiába ismételte el a Kossuth rádióban ugyanazokat a képtelenségeket a miniszterelnök és hiába ismétli el a jövő pénteken, újra meg újra, mindenki tudja – ő is -, hogy hazudik. Hazudik, hogy a hatalomban tudja magát tartani. Orbánt az a mese tartja hatalomban, amit sokan hisznek el neki; de erről a meséről kiderült, hogy Európa nem kér belőle.

Forrás:

https://b1.blog.hu/2018/09/15/az_igazi_tragedia_orban_szamara_hogy_europa_nem_vette_be_a_mesejet?utm_source=bloghu_megosztas&utm_medium=facebook_share&utm_campaign=blhshare

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!