A cékla egy csodálatos zöldség. Egész éven évben elérhető, nagyon olcsó, és olyan tápanyagbomba, amilyent nehezen lehet elképzelni.



Nem véletlen, hogy az egész világon alkalmazzák betegségek kezelésére és megelőzésére az őskor óta és a népi gyógyászaban is több generáción keresztül, keleten és Nyugaton egyaránt.

Az ókori népek is például a hőemelkedés csökkentésére, amire kiváló ez a növény, és még ma is használják számos betegség gyógyítására és legyengült szervezetek megerősítésére. Az indiai ayurvédikus orvoslás a szem gyógyítására, a test hűtésére és a máj tisztítására alkalmazza előszeretettel. A magyar népi gyógymódok szerint szürkehályogra és vérnyomáscsökkentésre ajánlották eleink.

A cékla hihetetlenül gazdag tápanyagokban – magnéziumot, vitaminokat, szaponinokat, klórt, betaint, flavonoidokat, jódot, cinket, kalciumot, nátriumot és a természetes nitriteket rejt magában. A klór speciális hipoallergén hatásokkal bír, ezért a céklával megtisztíthatóak a vesék, a húgyhólyag és a nyirokrendszer és általánosan javítja a szervekeink működését. Vértisztító hatású is igen hasznos, ezért nagyszerűen elmulasztja a krónikus bőrbetegségeket, pattanásosságot, ekcémát, csökkenti a pikkelysömör tüneteit. Mindössze annyit kell tenni, hogy a kipréselt levét folyamatosan be kell vinni a szervezetünkbe, másik opció, hogy nyersen, megreszelve saláta formájában fogyasztani. A főzött cékla is gyógyító hatású, de a nyers formában a leghatásosabb.

További jóhatásai: kezeli a vérszegénységet, érelmeszesedést, magas vérnyomást, cukorbetegséget, pajzsmirigy problémákat, alvászavarokat és erősíti az immunrendszert.

Nem kell megijedni, de a vizelet és a széklet színe megváltozhat ezeket pirosra festi, de ezzel együtt lehet élni.

Forrás: szupertanacsokblog.hu

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!