A Kormány folyamatosan azon dolgozik, hogy segítsen a magyar családoknak. Évről évre egy több támogatást ad számokra. Nézzük milyen újdonságok várhatóak a következő évre...



FIGYELEM! ÍGY NŐ A 2 GYERMEK CSALÁDOK FIZETÉSE, BÉRE 3 HÉT MÚLVA!

 Adókedvezmény

2017-ben is folytatódik a 2015-ben elindított adókedvezmény-növelő „program”. Számolja ki kalkulátorunkkal, hogyan alakulnak jövőre a nettó bérek! – írja az mfor.hu.

Már a 2015-ös költségvetésben is rögzítette a kormány a kétgyermekes családok adókedvezményének emelési szándékát, a napokban pedig Tuzson Bence, kormányzati kommunikációért felelős államtitkár erősítette meg: a gyermekes családok támogatását tartják fontosnak.

„Éppen ezért a kétgyermekes családok adókedvezménye 2109-ig – négy lépcsőben – a duplájára, havi 40 ezer forintra emelkedik. 2017. január elsejétől a kedvezmény mértéke havi 30 ezer forint lesz két gyermek után.”

Vagyis a kétgyermeket nevelő családok esetében a gyermekenkénti kedvezmény a jelenlegi 12 500 forintról 15 ezerre nő, így összesen 40 ezer forinttal csökkenthetik a fizetendő személyi jövedelemadót.

Mit jelent ez a számok szintjén?

Ha jövőre a két szülő minimálbérért dolgozik, és közel bruttó 260 ezer forint végzik a munkájukat, akkor a jelenlegi 14 ezer helyett 9 ezer forint fizetendő szja-juk keletkezik, a családi kassza pedig 197 900 forintról 202 900-ra bővül. Ez 2,5 százalékos nettó keresetnövekedést jelent.

Két átlaghoz közeli fizetés esetén ha összesen 500 ezer forintos bruttó bérrel számolunk, akkor a hazavitt összeg 362 500 forintra nő, ami 1,3 százalékos emelkedést jelent.

Igazán magas, egymilliós családi bruttó keresetnél a már csak 0,7 százalékkal lesz több a 695 ezres közös nettó.

Jól látható tehát, hogy minél több pénzért dolgoznak a szülők, arányaiban annál kisebb bérnövekedés fog megvalósulni, ami azzal magyarázható, hogy a családi adókedvezmény nem százalékosan, hanem összegszerűen kerültek meghatározásra.

Ugyanez a magyarázata annak is, hogy az alacsonykeresetűek esetében a bruttó bérből államnak fizetett adók és járulékok mértéke is látványosabban fog csökkenni. Jelenleg a papíron bruttó fizetésük 23,9 százalékát utalják át az államkasszába, ami jövőre már „csak” 22 százalék lesz, az emelések végére pedig 18,1 százalékot fog „elvenni” az állam. Az emelések előtt ez még 26,8 százalék volt.

A magasabb bérszinteknél ennél jóval kisebb az elvonás mértéke, mely 31-ről 30,5 százalékra csökken jövőre, a teljes adókedvezmény-növelési időszak pedig összességében 32,5 százalékról 29,5-re mérsékli a bruttó bérből államnak jutatott összeg arányát.

Forrás: mfor.hu

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!