Nemsokára megint megváltozik az időjárás...



Az újabb hőhullámnak egy péntek délután érkező, lassú mozgású hidegfront vet véget.

Péntekig tart a kánikula, aztán hétvégére megérkezik az újabb felfrissülést hozó hidegfront, vasárnapra keleten is mérséklődik a hőség.

Lassan mozgó, hullámzó hidegfront

A front péntek napközben éri el a dunántúli tájakat, így elsősorban itt kell számítani az idő előrehaladtával egyre nagyobb számban záporok, zivatarok kialakulására. Nyugaton már a szél is átfordul északira, északkeletire, majd nyugatira, északnyugatira, máshol még a délkeleti irányú légmozgást kísérhetik élénk, középen akár erős lökések. Az Alpokalján 30 fok alatt maradhat a csúcshőmérséklet, az ország nagy részén azonban még 34-39 fokos forróság lesz jellemző.

Hőmérsékleti megosztottság szombaton 

A front csak lassan vonul kelet felé, így szombaton keleten még többfelé meghaladja a hőmérséklet a 30 fokot, ugyanakkor a Dunántúlra és a középső országrészbe erős, viharos északnyugati széllel már hűvösebb levegő áramlik, így ezeken a tájakon 22 és 29 fok közé mérséklődik a nagy meleg. Eleinte még a Dunántúlon és a középső területeken, majd késő délután, este egyre inkább az ország keleti felén alakulnak ki záporok, zivatarok, keleten heves zivatarok is felhőszakadás, jégeső és viharos széllökések kíséretében.

Vasárnap a Dunántúlon, majd a középső tájakon is felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap, keleten ugyanakkor még többfelé lehet eső, zápor, délutántól csökken a csapadékhajlam. Az északi-északnyugati szelet a Dunántúlon és keleten, északkeleten kísérhetik erős lökések. Keleten is jelentősen visszaesik a hőmérséklet, a legmelegebb órákban 21-27 fokot mérhetünk.

jövő hét első napjaiban szép, napos nyári idő vár ránk, friss hajnalokkal, kellemesen meleg délutánokkal.

Borítókép: Kovács Natália

 Forrás:

https://www.idokep.hu/hirek/hetvegere-hidegfront-erkezik

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!