A Wefood projekt Koppenhága Amager negyedében nyitotta meg első árusítóhelyét az év elején, majd november hónapban a felkapott Norrebro negyedben is hatalmas sikert aratott – írta a The Guardian.



Dániában ugyanis nem tilos lejárt szavatosságú élelmiszereket árusítani, ha a csomagoláson feltüntetik, hogy lejárt, valamint ha ellenőrizték, hogy a fogyasztása nem jelent közvetlen veszélyt. „Megnézzük, megszagoljuk, megtapogatjuk a terméket, és megállapítjuk, hogy fogyasztható-e” – mondta Bassel Hmeidan, a projekt vezetője.

A termékeket termelők, importőrök, exportcégek és helyi szupermarketek ajánlják fel. A Wefood önkéntesei összegyűjtik és értékesítik őket. Az üzlet bevétele jótékony célokat szolgál.

Fantasztikus, hogy ahelyett, hogy kidobnák az ételt, eladják pénzért. Jó ügyet támogatunk ezzel!

– mondta egy dán egyetemista, miután húsz koronáért (840 forintért) vásárolt egy üveg olívaolajat.

Egy nagymama lekvárt vásárolt, amelyet unokáinak ajándékoz karácsonyra.

Ezek a termékek akár száz évig is eltarthatók, mert cukrot tartalmaznak.

A modell sikerének egyik kulcsa, hogy a termékek ára körülbelül feleannyi, mint máshol, másrészt sokakat vonz, hogy jó célra fordítják a pénzüket. A készlet viszont nem kiszámítható: a kínálat az adományozóktól függ.

Az élelmiszer-pazarlás témája az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet kap

Sokszor fogyasztásra még alkalmas élelmiszereket selejteznek le az árusítók vagy dobnak ki a fogyasztók. Az elmúlt években egy kezdeményezés hatására Franciaországban megtiltották az eladatlan élelmiszer megsemmisítését, egy nemzetközi kávézóhálózatban pedig szemétbe szánt, ám fogyasztható alapanyagokból készült ételeket szolgálnak fel.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO novemberi jelentése szerint az egyik legfőbb probléma, hogy a szupermarketek a tökéletesen kinéző élelmiszereket árusítják. Valamint az, hogy önkényesen használják a „minőségét megőrzi” jelöléseket. A szervezet szerint ha az emiatt eldobott élelmet felhasználnák, azzal el lehetne látni a világ éhezőit.

Fotók/ Wefood

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!