Amit eltervez azt véghez is viszi és ezt köszönjük neki...



Senki nem akarja nyíltan kimondani Brüsszelben, de Orbán Viktor megnyerte a migrációs vitát, írja a Politico.

Bár a magyar miniszterelnököt rengeteg kritika éri a migránsellenes retorikája, a kötelező kvóta elutasítása és a határzár építése miatt, de az EU vezetői rájöttek, hogy Orbán taktikája érvényesült.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a héten évértékelő előadásában arról beszélt, hogy az EU minden eddiginél hatékonyabban védi a külső határait. A Politico szerint Juncker beszéde úgy hangzott, mintha Orbán írta volna, különösen akkor, mikor az elnök arról szónokolt, hogy a migránsokat még Afrikában kell megállítani, és vissza kell toloncolni mindazokat, akik elérik Európa partjait.

Magyarország és Szlovákia nemrégiben elveszítette a kvótapert az Európai Bíróságon, ugyanakkor úgy fest, hogy Brüsszel legális győzelme üreges.

Senki nem fogja elismerni ebben a városban, de igen, Orbán narratívája érvényesült

– nyilatkozott a lapnak egy magas rangú EU-tisztviselő.

Az európai államok intézkedései egyre inkább hajaznak a magyar gyakorlatra. Olaszország hazánk mintájára csapott le a civil szervezetekre, az EU pedig egyre sürgeti a megállapodásra az afrikai kormányokkal.

Szintén Orbán malmára hajtja a vizet, hogy a párizsi migrációs csúcson négy EU-s ország államfője is szorgalmazta az olasz bevándorlási politika szigorítását.

A Politico cikkében megjegyzi, egyáltalán nem meglepő, hogy Orbán győzelemre áll. Mint emlékeztettek, Angela Merkel német kancellár már 2015 szeptemberében rengeteg kritikát kapott, hogy több százezer menekültet engedett be az országába.

Megjegyezték, hogy Emmanuel Macron két évvel a migrációs válság kirobbanása után menekültközpontokat akar létesíteni az afrikai Nigerben és Csádban, és bár a kezdeményezéssel több jogvédő szervezet is szembe ment, a francia elnök egyértelműen adaptálta Orbán ötletét.

Egy EU-s diplomata a Politicónak arról beszélt, hogy Magyarország olyan menekültügyi döntéseket hozott, melyekkel megszegte a nemzetközi és az EU-s irányelveket, miközben Brüsszel legális megoldáson törte az agyát. Mint fogalmazott, Orbán megoldása volt átmenetileg a legjobb.

Nem arról van szó, hogy összhangban kell lennünk Orbánnal. Kordában kell tartani a helyzetet, hogy nyugodtabban tudjunk dolgozni a legjobb megoldáson

– nyilatkozott.

A magyar miniszterelnök hónapok óta azt hangoztatja, hogy megnyerte a vitát. Amikor az EU-vezetői tavaly decemberben megfontolták az afrikai menekülttáborok létrehozását, Orbán azt mondta az újságíróknak:

az év korábbi szakaszában erre a javaslatra úgy tekintette, mintha maga az ördög készítette volna. Álláspontunk lassan a többségi állásponttá válik.

 

Forrás:

http://24.hu/belfold/2017/09/15/senki-nem-mondja-ki-brusszelben-de-orban-gyozott/

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!