Igen csak megváltozik a pékáruk összetétele...



Budapest – Tényleg rozsból kell készülnie ezentúl a rozskenyérnek, és a teljes kiőrlésű pékárut sem lehet mától sima fehérlisztből gyúrni. Eddig trükközhettek egyes pékségek festékanyagokkal, csomagolással, nevekkel, most viszont életbe lép egy új szabályozás, ami mindent megváltoztat.

Fehér kenyér: 180-300 Forint, csökkeni fog a sótartalma /Fotó: RAS-archívum

Senki ne keressen például mostantól házi kenyeret a polcon, csak fehéret vagy búzakenyeret.

A rendelet értelmében csak az nevezhető rozskenyérnek, amelyben a rozstartalom legalább 60 százalék, szemben az eddigi 40-nel. A rozsos kenyérnek is legalább 30 százalék rozsőrleményt kell tartalmaznia.

Rozskenyér: 500 Forinttól, Rozstartalom ennyi volt: 40% ennyi lett: 60% /Fotó: RAS-archívum

Új nap virrad a teljes kiőrlésű és a graham készítmények kedvelőire is. Már nem elég 5 százalék teljes kiőrlésű liszt, hanem legalább 60 százaléknak kell lennie. Grahamnek pedig csak az nevezhető, aminek 90 százalékos a graham liszt tartalma. Tönkölybúzából minimum 60 százalék az előírás, enélkül nem árusítható tönkölykenyérként.

Viszont kapható lesz 25 dekás kenyér is, ezeket nem kell ezentúl buci és más fantázianeveken polcra tenni.

Tönköly kenyér: 900 Forinttól, Tönkölyliszttartalom ennyi volt: 20% ennyi lett: 60 %

A Magyar Pékszövetség szerint mindez a vásárlók érdekét szolgálja.

– Végre elnevezés alapján is el lehet igazodni a pékáruk világában, a vevő azt kapja, amit vásárolni szeretne – örvendezett Septe József, a szervezet elnöke.

Eddig nem minden volt az, aminek látszott. Az egészséges táplálkozás népszerűségével párhuzamosan megszaporodtak a különféle barna színű kenyerek. Ezek egy része azonban sima búzalisztből készült és malátával színezték. Aki ilyet vett igazi rozskenyér helyett, azt becsapták. De miért volt ez érdeke az olcsó pékségeknek?

Teljes kiőrlésű: 700 Forinttól, liszttartalom ennyi volt: 5% ennyi lett: 60%

– Rozsliszttel és teljes kiőrlésű liszttel nehezebb dolgozni, alaposabb munkát igényelnek az ilyen kenyerek, különvben nem lesz jó az állaguk – avatta be a Blikket a szakmai titkokban Gere István Gergely, a Gere pékség vezetője.

- A magasabb rosttartalmú ételek sokkal egészségesebbek, jobban eltelítenek, kevesebb is elég belőlük, így kevésbé hizlalnak, mint a fehérlisztből készült pékáruk – hívta fel a figyelmet Erdélyi Sipos Aliz dietetikus.

Forrás:

http://www.blikk.hu/aktualis/belfold/tobbe-nem-lehet-trukkozni-a-kenyerrel/qmer7s2?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!