Sose dönts elhamarkodottan.

Nem részeg, leesett a cukra! – ne ítélj elhamarkodottan, a tünetek megtévesztőek

Nem biztos, hogy részeg egy utcán fekvő magatehetetlen ember, de sajnos sokaknak ez az első gondolatuk és elmulasztják a segítségnyújtást, pedig az akár egy cukorbeteg életébe is kerülhet.

Mi is a cukorbetegség?

A diabétesznek két fajtája van. Az 1-es típusú úgynevezett inzulinhiányos betegség, náluk sokkal gyakrabban előfordulnak a rosszullétek. Inkább gyermekeket, fiatalokat érint és általában életük végéig inzulinra szorulnak, ennek fényében, ha nem jutnak hozzá megfelelő időben akár kómába is kerülhetnek.

A 2-es típusú rendszerint felnőtt korban alakul ki, sokszor elegendő az életmódváltás és a gyógyszeres kezelés, ám súlyosabb esetben ők is inzulinpótlásra szorulnak.

Mindkét esetben oda kell figyelni a táplálkozásra, tartani kell a diétát, de az is nagy gondot tud okozni, ha a beteg nem eszik megfelelően.

A cukorbeteg környezetében élőknek is tisztában kell lenniük a betegség tüneteivel. Fontos, hogy felismerjék, ha túl alacsony (hipoglikémia) vagy ha túl magas (hiperglikémia) a vércukorszint, hiszen így tudnak megfelelően segíteni. Ám sajnos előfordul, hogy idegen környezetben éri a rosszullét a beteget, ebben az esetben mások, ismeretlenek segítségére szorul.

Sajnos sokszor előfordul, hogy illuminált állapotnak gondolják ezeket a rosszulléteket, hiszen sok tünet megtévesztő lehet, ezért minden esetben győződjünk meg a rosszullét okáról és próbáljunk meg segíteni vagy hívjunk mentőt.

A leesett vércukorszint tünetei: – gyengeség – remegés – sápadtság – izzadás – szédülés – koncentráció elvesztése – sírás, szorongás – hányinger – elmosódott, érthetetlen beszéd – látási zavarok – szapora pulzus – lihegés – görcsök – idegesség, agresszivitás – eszméletvesztés

Ezeket a tüneteket keverik össze a részegséggel leginkább, előfordul, hogy olyan zavart állapotba kerül a beteg, hogy fel sem ismeri a hipolikémiát, viszont sürgős segítségre szorul. A rosszullét során nem feltétlenül jelentkezik az összes tünet , néha csak 1-2. Amennyiben a beteg állapota még azt lehetővé teszi szőlőcukrot, sima kristálycukrot vagy olyan élelmiszert kell etetni vele, amelynek magas a cukortartalma. Ha már nincs magánál nem tudja ezeket lenyelni, ne erőltessük, hanem fektessük stabil oldalfekvésbe és hívjunk mentőt, általában a gyorsan beadott glükózinjekciótól hamar magához tér.

A megemelkedett vércukorszint tünetei: – gyümölcsös lehelet – émelygés, hányás – szaggatott légzés – kiszáradt száj -szomjúságérzés – megemelkedett pulzus – gyomorfájdalom – gyakori vizelés

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!