Ahogy jön a jó a idő, mindenki úgy gondolja, hogy több időt fog tölteni a szabadban,  már itt a tavasz és nemsokára jön a nyár is.



Viszont a május sok egyéb dolgot is hoz, különösen akkor ha szeretünk erdőben sétálni. A kullancsok már márciustól aktívak, ha a hőmérséklet tartósan öt fok  vagy afölött van, az kedvez ezeknek az élősködőknek. Márciustól májuson át egészen októberig aktívak ezek az apró állatok.

De különösen a május és a június veszélyes bár az egészségügyi szakemberek azt mondják, bármelyik hónapban megcsíphet minket egy kullancs.

Pixabay

A kullancsok  a borreliozis nevű betegséget terjesztik sőt azt is mondják, hogy napjainkban még egy ennél is veszélyesebb vírust  terjesztenek. Ennek a neve Powassan, és az ezzel fertőzött személyek 60 %-a vagy meghalt vagy valamilyen hosszú távú egészségügyi rendellenességgel  kellett, hogy szembenézzen.

A Powassan vírus az Egyesült Államokban lévő Ontario állam Powassan városában élő kisfiúról kapta a nevét, aki a fertőzés következtében meghalt. A kutatók figyelmeztetnek mindenkit arra, hogy egyre több kullancs hordozza ezt a vírust.

A szakemberek arra is felhívják figyelmünket, hogy főleg az erdőben élő vagy ott sétáló állatokat csípheti meg a beteg kullancs és a fertőzéses esetek számának növekedésére számítanak.

Az a probléma ezzel az újonnan felfedezett vírussal, hogy a fertőzésnek nincsenek specifikus tünetei. Ezért sokkal nehezebb azt  felismerni és kezelni. Az orvosok azt mondják, hogy ha hányás, láz, fejfájás, általános gyengeség és zavarodottság jelei mutatkoznak valakinél, azonnal keresse fel orvosát mert fertőzött lehet.

Ha az erdőben sétáltunk nagyobb a fertőzés esélye és a velünk sétáló házi kedvenceink is megfertőződhetnek.

Hogyan csökkenthetjük a fertőzés veszélyét?

Használjunk kullancsriasztó spray-t

Vegyünk fel hosszú ujjú pólót és hosszú szárú nadrágot, ha magas fűben vagy az erdőben sétálunk

A séta után ellenőrizzük van-e a bőrünkben kullancs

Mindig ellenőrizzük a háziállatainkat is

Ha láz és szédülés jelentkezik, azonnal forduljunk orvoshoz

A szakemberek azt mondják, a fertőzés a következő években az egész világra ki fog terjedni és mivel még nincs ellenszere ennek a vírusnak, fontos az elővigyázatosság.

Kérjük oszd meg ezt a cikket barátaiddal a Facebook-on.

Forrás:

http://csodalatos.co/2017/05/07/a-kutatok-egy-uj-kullancs-terjesztette-virusra-hivjak-fel-a-figyelmet-halalos-es-rosszabb-mint-a-borreliozis/

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!