Teszteld a saját a látásod.



Az évek során számos olyan szemvizsgálaton eshetünk keresztül, amelyek általában úgy néznek ki, hogy egy kellő távolságra előttünk levő tábláról számokat és betűket kell leolvasnunk, amelyek egyre csökkenő méretben jelennek meg előttünk.

Természetesen minél kisebb méretűek voltak ezek a karakterek, annál nehezebb volt azonsítani őket. Ezeket a teszteket tipikusan alkalmassági vizsgálatok részeként jogosítvány megszerzése vagy munka miatt, esetleg iskolában végezték rajtunk. Azonban van egy teszt, amely szintén szerepet játszhat annak meghatározásában, hogy milyen jó a látásunk.

A kvízt úgy tervezték meg, hogy meghatározza a személy színérzékenységének képességét, és a cél az, hogy olyan alakzatokat észleljen, amelyek szinte láthatatlanok. Az öt betűből, alakzatból vagy számból álló sorozat jelenik meg a képernyőn. Ahogy haladnak előre a sorban a kép egyre homályosabbá válik, így a szemnek nagyobb munkájába kerül felismernie, hogy mit lát.

A sorban mindig az ötödik karaktert a legnehezebb felismerni és annak a beazonosítása, avagy éppen beazonosításának képtelensége határozza meg, hogy valakinek mennyire jó a színérzékelése vagy éppen károsodott-e.

Ahogy haladunk egyre tovább, látható, hogy az 5-ös szám már jóval világosabb, mint az előtte állók…

Az ötödik alakzat egyre nehezebben felismerhető.

(egy negyedholdat kell látni)

Ez a kép már jóval komolyabb kihívást jelent.

(az 5-ös szám az utolsó)

Ahogy látható (vagy nem látható) az alábbiakban, a képek egyre nehezebben kivehetőek…

(egy négyzet az utolsó alakzat)

Azok, akik képesek az alábbi képen szereplő ötödik számot kitalálni, nagy színérzékenységgel rendelkeznek.

(a megoldás a 6-os szám)

Ha az összes képet sikerült helyesen megoldanod, akkor tökéletes a látásod. Ha nem, érdemes szemvizsgálatot végeztetned!

tudasfaja.com

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!