Alap illemszabályok, amelyet minden gyereknek meg kell tanulni...



Biztos mondták neked is kiskorodban, hogy ne könyökölj az asztalon, vagy ne csámcsogj evés közben. Biztos vagyok benne, hogy a legtöbbünk szülei törekedtek arra, hogy még gyerekkorunkban megismertessék velünk a legalapvetőbb etikett és illemszabályokat. Míg az akkoriban tanultak közül a legtöbb szabály a mai napig érvényes, mégis egy kis frissítést igényelnek, hiszen azóta jó pár év eltelt.

 

A jólneveltség sosem megy ki divatból!

Igaz, hogy megváltozott a világ, és számos olyan új társadalmi szerepkör tört be a hétköznapokba, amiket 50 évvel ezelőtt még el sem tudtak volna képzelni, de a klasszikus alapszabályok örökérvényűek.

A külsőség nem minden

Sosem szép dolog mások megjelenését kritizálni. A gyerekek természetes kíváncsiságukból adódóan gyakran hangot adnak véleményüknek, ha valami furcsát látnak, vagy fedeznek fel, éppen ezért nagyon fontos, hogy rászoktassuk őket, hogy helytelen az emberek kinézetét kommentálni. Legyen szó akár egy személy súlyáról, öltözködéséről, vagy akár valamilyen rendellenességről, a gyereknek tudnia kell, hogy illetlen dolog lenne, ha ezeket kritizálni kezdené. Ugyanakkor arra is meg kell őket tanítsuk, hogy a külsőség nem minden, ami igazán fontos egy emberben, az belülről fakad.

Az étkezésre vonatkozó szabályok még mindig aktuálisak

Míg elég nyilvánvalóknak tűnhetnek ezen szabályok, addig meglepő, hogy mennyire képesek vagyunk róluk megfeledkezni, mialatt az asztalnál ülünk. A gyakorlás egyik legjobb módja annak, hogy rögzüljenek ezek az illemszabályok. Légy tudatában annak, ha közösség előtt eszel. Az étel megosztása valakivel az egyik legudvariasabb tett, így könnyen kimutathatjuk, hogy törődünk a társunkkal.

Tégy rendet magad után

Nos, erre leginkább a fiatalság hajlamos, hogy káoszt hagyjanak maguk után, de meg kell tanítanunk őket, hogy ha rendetlenséget csináltak fel kell takarítsanak maguk után. Az elején kemény harc lesz, de minél kisebb korukban szoktatjuk rá őket, annál természetesebbé válik majd. Idővel majd a rendetlenség mértéke is csökkenni fog, mert tudni fogják, hogy a rendcsinálás úgyis rájuk vár majd.

Légy hálás

Nagyon lényeges, hogy gyerekeinket rávezessük a hála kimutatásának fontosságára. A „köszönöm” kimondása a mögöttes tartalom nélkül nem elegendő. Fontos elismernünk, ha valaki valamit tesz értünk, vagy megoszt velünk. Az ajtónyitástól az ajándékozásig minden jócselekedetet köszönettel kell illetni.

Ajtónyitás nem csak lovagoknak

Mielőtt ódákat kezdenénk zengni arról, hogy milyen lovagias az a férfi, aki egy nő előtt kinyitja az ajtót, azt is meg kell említenünk, hogy ez nem csak a férfiaktól szép gesztus. Nőként is bátran előreengedhetünk idősebbeket, gyerekeket, vagy cipekedő nőket és férfiakat egyaránt.

És most következzenek a internet világára szóló illemszabályok, hiszen akár hiszed, akár nem itt is van pár olyan dolog, amit jó ha betartunk. Mint említette a klasszikus szabályok örökéletűek, de számos új keletű illemszabály is napvilágot látott már.

Az együtt töltött idő alatt az okostelefon tabu

A 21. század legnagyobb vívmánya az okostelefon. Lenyűgöző, hogy ezek a kütyük mi mindent tudnak, ezért is képesek elszigetelni az embert a külvilágtól. Viszont, amikor valakinek a társaságában vagyunk, valakivel együtt ebédelünk, vagy kávézunk, tiszteljük meg egy annyival, hogy a telefonunkat jó mélyre elrejtjük. A pillanatra fókuszáljunk, ne arra, hogy mi folyik éppen a közösségi hálókon.

Ne használjunk rossz célokra a gépek által kínált anonimitást

A technológia lehetővé teszi, hogy a távoli ismerőseinkkel is napi szintű kapcsolatot ápoljunk, viszont egyes emberek kihasználva az internet által kínál anonimitást képesek fájdalmat okozni másoknak. Ezért semmilyen szín alatt ne tegyünk, vagy mondjunk olyat az internet világában, amivel mások lelkivilágát a földbe tudjuk tiporni. Gondolj csak bele, neked hogy esne fordított helyzetben?

Az illemszabályok egyszerű társadalmi egyezmények, amik generációról generációra továbbadódnak. Ha ezek közül párat sikerül betartanunk, akkor már sokat teszünk a saját és mások mindennapjaiért.

Forrás:

http://filantropikum.com/7-illemszabaly-amit-minden-szulonek-meg-kellene-tanitania-a-gyerekenek/

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!