Sok otthonban láthatunk van az orchideát, de pár hónap múlva a virág már sehol nincs, sőt sokszor kipusztul. Hiába gondozod a legjobb tudásod szerint, nem virágzik.



Ez nem a te hibád, az orchidea nem olyan mint a többi virág, másként kell gondozni ahhoz, hogy egészséges legyen és sok virággal ajándékozzon meg.

 1. Nem mindegy hova teszed

Ez a virág szereti a meleget és a párát, sokan ezért az ablakba teszik. A radiátor melege és a folyamatos napsütés, ami az ablakban éri nem tesz neki jót. Ugyan ilyen káros rá a huzat is. A legjobb ha tavasztól a lakás olyan pontjára teszed, ahol kellő fény éri, de mégsem tűz rá folyton a nap. A téli időszakban átteheted az ablakpárkányra, hogy minél több napsütés érje. Ilyenkor nem olyan erősek a napsugarak, hogy az ártalmas legyen a virágra.

 2. Cserép

A legjobb ha áttetsző műanyag cserépbe ülteted, hogy a gyökereit is érje a fény. Azt azonban sokan nem is tudják, hogy az orchidea cserepére sokkal több lyukat kell fúrni mint más virágokéra, mert fontos, hogy átjárja a levegő ahhoz, hogy megfelelően fejlődjön.

3. Locsolás

Az orchideának nem tesz jót, ha csapvízzel öntözöd. A legjobb, ha összegyűjtöd az esővizet és azzal locsolod, vagy szénsavmentes ásványvizet használsz. Amikor virágzik 7 – naponként kell öntözni. Amikor nem virágzik, elég 15 naponként.

4. Tápoldat

A legtöbben túlgondozzák az orchideát, ez azonban ugyancsak rossza tesz a növénynek. Elég ha kéthetente kap tápoldatot, de fontos, hogy speciális tápoldatot válasszunk, a többi ártalmas lehet rá.

5. Átültetés

Az orchideát általában elég 1,5 – 2 évenként átültetni. Arra azonban figyelni kell, hogy stabilan álljon a cserépben, különben nem fejlődik rendesen.

Ha a fenti tippeket betartod, az orchideád egészséges lesz és rengeteg csodálatos virággal ajándékoz meg.

Forrás:

https://bidista.com/5-trukk-amit-tudnod-kell-ha-azt-szeretned-hogy-sokszor-viragozzon-az-orchidead/

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!