Karácsony közeledtével mindenki pörög a karácsonyi forgatagban. Be kell szerezni a dekorációt, megtervezni a menüt, összeboronálni a családot, meg kell sütni az elmaradhatatlan bejglit...



Sokaknak azonban nem jut eszébe, hogy egy egyszerűen elkészíthető likőr mennyire jól kiegészítheti hangulatot!

 

(iStock)

Íme 3 gyors és ízletes likőr recept az ünnepekre!

1, A „Mézeskalács” likőr

Amire szükséged lesz:

 - 10 dkg étcsokoládés tortabevonó

 - 10 dkg porcukor

 - 3,5 dl tejszín

 - 0,5 dl tej (2,8%-os)

 - 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék(por)

 - 2 dl vodka

 

(iStock)

 

 Elkészítése:

A csokit gőz felett egy tálban kezd el olvasztani, folyamatos keverés mellett add hozzá a tejet és a tejszínt. Amikor jól összevegyültek, hozzáadhatod a porcukrot és a mézeskalács fűszerkeveréket.

Amikor a massza krémes állagú lesz, vedd le a gőz fölül és egyszerűen öntsd bele a 2dl vodkát!

A legegyszerűbb ha botmixerrel kevered össze, úgy biztosan nem maradnak benne apró csomócskák. Ha mindezzel megvagy egy szűrő segítségével mehet is az üvegbe! Hűtve 2 hónapig is eláll!

2, A fahéjas-kávés-vaníliás likőr

Amire szükséged lesz:

 - 5dl vodka

 - 25 dkg barna cukor

 - 20 gramm Nescafé kávépor

 - 1 l víz

 - 3 vaníliarúd

 - 1 mokkáskanál őrölt fahéj

 

 Elkészítése:

A barna cukrot fél liter vízzel összeöntöd és folyamatos kevergetés közben forralod. Amikor szirup állagú a főzeted beleteszed a vanília rudak kikapart belsejét és a fahéjt, elkevered és leveszed a tűzről.

A kávéport egy nagy tálba teszed és fél liter forró vízzel felöntöd, majd hozzáadod a meleg cukorszirupot és a vodkát. Az egészet egy botmixerrel jól összeturmixolod, üvegbe töltöd és mehet is a hűtőbe! Ezt a likőrt érdemes fogyasztás előtt egy-két napig állni hagyni, hogy a fahéj és a vanília íze ki tudjon teljesedni.

 

3,A fahéjas-almás likőr

Amire szükséged lesz:

-2 nagy piros alma

-1 teáskanál őrölt fahéj

-1 vanília-rúd

-fél citrom héja

-10 dkg kristálycukor

-7 dl vodka

-1 db csillagánizs(kihagyható)

 

 Elkészítése:

   

Az almákat felcikkezed, és 200 fokos előmelegített sütőben 15 percig sütöd, mikor egy kicsit meghűltek egy kb. 1,5 l-es zárható (műanyag) edénybe rakod őket. Az almacikkeket megszórod kristálycukorral és a fahéjjal, rákaparod a vaníliarúd belsejét, ráreszeled egy fél citrom héját és beledobod a csillagánizst! Végül pedig erre az egészre mehet a 7 dl vodka. Az edényt lezárod, hűtőbe teszed és körülbelül egy hétig állni hagyod. Ennyi idő alatt csodálatosan összeérnek az ízek. Egy apró lyukú szűrőn keresztül üvegbe töltöd, és máris fogyasztható ez a mennyei ital!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!