Nem célunk és szerepünk megvitatni az antibiotikumok hasznosságát, de fontos ismernünk azon természetes megfelelőiket, melyek segítséget jelenthetnek bizonyos bakteriális fertőzések szelíd módon való kezelésében



Mind e mellett fontos megjegyezni, hogy a természet kínálta lehetőségek nem jelentik azt, hogy szükség esetén ne használjuk a szükséges, orvosok által előírt gyógyszereket.

Az alábbi felsorolások gyűjtésében segítségünkre volt az vitalzone és a natural society.

Grapefruitmag kivonat

Hatóanyagok: bioflavonoidok, glikozidok, naringin.

Alkalmazási terület: széles spektrumú antibiotikum, összesen mintegy 900 baktérium-, vírus és gombafajta ellenszere, ezért biztonsággal alkalmazható a legtöbb fertőzés esetén. Száj, garat, bél, hüvely területén kifejezetten jótékony, mivel ezek természetes flóráját nem károsítja, ezenkívül fogínyvérzés és -gyulladás, herpesz, acne, bőr- és körömgomba, candida albicans túlszaporodása esetén ajánlott. Mindig hígítva használandó! (Általános felületi fertőtlenítéshez is kiváló.)

Lapachokéreg

Hatóanyag: xiloidin.

Alkalmazási terület: gombás fertőzések (candida, bőr-, köröm, nemi szervek fertőzései), gyomornyugtató, fájdalomcsillapító.

Fokhagyma

Hatóanyagok: allicin, scordinin, garlicin, fitinsav.

Alkalmazási terület: vércukor- és vérnyomás-szabályozás, arterioszklerózis, trombózis (megelőzi az artériák és vénák meszesedését és a vérrögképződést), magas koleszterinszint csökkentése, bélfertőzések, Helicobacter pylori, gyomorfekély, epe megfelelő termelését és kiválasztását segíti, krónikus köhögés, tuberkulózis kezelésére.

Kapcsolódó anyag >>> Haza vagy kínai fokhagyma? Így különböztethetjük meg

Vöröshagyma

Hatóanyagok: allicin, cikloallicin.

Alkalmazási terület: gyomor-, bélrendszeri panaszok, vese- és hólyaggyulladás, vesehomok, vesekő, vértisztítás, ödéma, prosztatagyulladás, arterioszklerózis, légúti megbetegedések, rákmegelőzés és kezelés.

Szegfűszeg

Hatóanyagok: eugenol, cariofillin.

Alkalmazási terület: olaja rendkívül erős, csak hígítva használjuk! Vírusos májgyulladás, tuberkulózis, bélférgesség, száj-, garatfertőtlenítés, fogfájás, fogínygyulladás.

Fahéj

Hatóanyagok: fahéjaldehid, eugenol mint fenil-propánok.

Alkalmazási terület: általános gombásodás, bőr- és bélgomba, vérzés- és fájdalomcsillapítás.

Manukaméz

Fő hatóanyag: metilglioxál – metilglioxál 100 mg /kg koncentrációja szükséges a szignifikáns antibakteriális hatás eléréséhez

Alkalmazási terület: már 5%-os töménységben elpusztítja a legellenállóbb baktériumokat, még az antibiotikumra rezisztenseket is. Hatékonyan serkenti az immunrendszer működését, de a gyomor és emésztőrendszer dolgát is megkönnyíti. A manuka méz természetes baktérium- és kórokózóölő, mellékhatásai nem ismertek. A hagyományos mézekhez képest képest a manuka méz 70-szer több metil-glikoxál tartalmának és egy egyedi hatóanyagnak, a UMF-nek is köszönheti egyedi egészségmegőrző hatásait.

Kapcsolódó anyag >>> Így készül a gyógynövényes méz

Cayenne bors

Fő hatóanyag: kapszaicin

Alkalmazási terület: kivételes gombaölő hatása is van. Használható mandulagyulladás, torokgyulladás, torokbántalom, köhögés esetén gargalizálással. Megfázásra és láz enyhítésre is hatásos. Serkenti a váladékképződést, kitisztítja az orrot és a tüdőket a váladéktól, ezt az üregek kitisztításával és izzadást okozva éri el. A cayenne-i borsból készült tea enyhíti a megfázás és influenza tüneteit.

Tipp: Tegyünk csipetnyi paprikát 25 ml citromléhez,hígítsuk fel  meleg vízzel,tegyünk hozzá mézet és ezzel gargalizáljunk.

Gyömbér

Hatóanyag: amidon, karbidok, aldehidek

Alkalmazása: tanulmányok szerint valóban legyőzi az olyan kórokozókat, amilyen a szalmonella, listeria monocytogenes vagy a campylobacterek. A friss gyömbér fokozza a gyomorsav termelését, elősegíti az emésztés folyamatát.

Kurkuma

Fő hatóanyaga: kurkumin

Kurkumin alkalmazási területe: a kurkumint, azaz a kurkumából készített kivonatot az egyik ígéretes hatóanyagnak tartják a rák és a gyulladásos betegségek kezelésében. Zsírban oldódik jól, tehát zsírt tartalmazó ételek fogyasztásával egyidejűleg érdemes bevenni. Antioxidáns hatása is van, de nem ezt tekintik legfontosabb tulajdonságának, bár ez is hozzájárul a szervezet tehermentesítéséhez.

Természetes olajok

Az oregánó, kakukkfű, bazsalikom is közismerten  erős antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek.

Az oregánó olaj különösen hatékony fertőzések kezelésére a gyomor-bél traktusban, különösen erős, természetes antibiotikum.

Kapcsolódó anyag >>> Így készíts gyógynövényszirupot

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!